BLOGG

Vad är en blogg?
Enligt Fredrik Wackå är en blogg detta....

"Grundläggande definition
En 'blogg' - förkortning av webblogg - publiceras på webben, vanligen fristående men allt oftare också som en del av traditionella webbplatser.
Bloggen reflekterar skribentens (eller skribenternas) intressen, tankar och åsikter.
Den karakteriseras av löpande uppdateringar, en informell/personlig ton och av samspelet med andra bloggar/webbplatser.
På svenska har ord som 'journal', 'webbkrönika' och 'loggbok' använts för att beskriva fenomenet.

För att förstå bloggar som ett professionellt kommunikationsverktyg, måste vi förstå bloggens natur. Du kan hitta hur många förklaringar och definitioner du vill. Som jag ser det, är dessa bloggens relevanta kännetecken.

Personligheten
Bloggar är inte objektiva. De ger dig åsikter, och du vet det. På ett sätt är de som att läsa ett brev från någon. Efter ett tag känner du människans värderingar och intressen, och du kan inte ta bort personen (personligheten). Det skulle göra både skrivande och läsning meningslöst - eller i varje fall förändra det till något annat än bloggande. Människor skriver bloggar. Inte informationsavdelningen, även om människor som arbetar där kan göra det.

Rösten
Nära kopplat till ovanstående har de flesta bloggar en egen röst. En författares röst. Det finns inga mallar att använda. En bloggare måste våga vara en person i stället för en befattningshavare och rösten lär göra sig hörd. Sannolikt är det en vardaglig röst: naturlig, direkt och informell, kanske till och med rolig eller irriterande.
Bloggande ska inte jämföras med journalistik men det finns tydliga likheter mellan Personlighet/Röst och riktigt läsvärda krönikörer i tidningar.

Länkarna
Bloggande har kallats "Länkandets konst" och länkar är en viktig del av bloggar. Som läsare vill vi ha det. När webben växer i absurd takt har vi inte en chans att hinna med. Bloggarna hjälper oss med det, ofta inom väldigt små nischer.
Men det är inte bara länkar. Länklistor har ju människor skapat sedan webbens begynnelse. I en blogg får vi länkarna med i vart fall ett visst mått av sammanhang.

Samtalet
Du är inte ensam där ute. Det finns alltid andra bloggar som delar ditt intresse. Du blir en del av samtalet genom att länka till dem, uttrycka dina åsikter och publicera relaterad information eller tankar. Om du gör det bra - om du är intressant - kommer de att länka till dig och ett slags samtal har startat.
Det är naturligtvis inte alls nödvändigt att kasta sig in i detta, men många bloggare skulle hävda att samtalet, konversationen, är en viktig del.

Frekvensen
Bloggar är snabba, nästan omedelbara. De är som bäst när du får känslan att bloggaren publicerar så fort det finns något vettigt att säga. Därför är det oftast inte tillräckligt med ett nytt inlägg (en ny post) en gång i månaden. En gång i veckan kan också vara för lite. Du kan visserligen få läsare, men du lär inte ta plats som en röst de ser fram emot, som de lyssnar till.

Flödet
Det här är tekniskt och en blogg kan defineras bara av punkterna ovan. Men de allra flesta bloggar publiceras både på webbplatser och som så kallade flöden. Du hittar mer om detta under "Läsa Bloggar?".

Så långt bloggar i allmänhet. Vad är då en företagsblogg eller organisationsblogg. Det är, helt enkelt, en blogg som publiceras av eller med stöd av en organisation som ett sätt att uppnå organisationens mål.

Vissa skulle säga att det motsäger bloggens ursprung - den oberoende rösten som ger oss sina synpunkter i ett samtal med andra oberoende röster. Kanske stämmer det. Huruvida det är bra eller dåligt måste du själv avgöra."


På Wikipedia läste jag att 190.000 bloggar startas varje dag.
Blogg är ett väldigt vanligt förekommande fenomen.
Många olika slags bloggar finns. Oftast är dom ganska personliga.
När jag googlar "Bloggar om barn" får jag 9 360 000 träffar. Då är nog väldigt många träffar skräp bara  så vi delar detta på tre, kvar har vi 3 120 000 träffar. En av dom 3 120 000 är jag och min blogg.
70-, 80- och 90-talisterna har nästan alla vuxit upp med datorer och dokusåpor. Dokusåporna OUTADE det vanliga livet.
(visst! vissa ovanliga personligheter finns ju i såporna som bara vill sticka ut och vara annorlunda.)
Att blogga är hyffsat nytt. Att skriva om sitt liv och sin vardag hör till vanligheterna numer.
Förr gjorde man inte detta.
Jag ser det såhär; Dom som läser mig blogg känner mig och min familj. Vi är helt normala vanliga människor med vardagligt liv. Om du känner mig och är och läser bloggen så är det ju bara kul att du får en liten uppdatering om vad som händer runt i kring! Om du där emot inte känner mig och är och läser. Så läser du om någon person någonstans i Sverige som diskar, tjorvar, busar, goar, grälar, bakar, städar, byter blöjor och bara liksom lever sitt liv. Om du är någon jag inte känner som har problem med mig så klickar du dig mest troligt vidare till en annan blogg. Fine with me! :)
Om du kanske är en snokare som vill läsa saker om min familj och gotta dig i att exempelvis Elise spottade slottspure i ansiktet på mig, Så varsågod! Det bjuder ja på, snoka vidare! :)

Sen lämnar jag det bara så.
Om denna bloggen inte roar dig så googla fram en mer spännande blogg....

Tack tack *Bugar och bockar*


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0